Špilja Veternica na Medvednici

________

 

 

Zanima vas što se krije u unutrašnjosti špilje?

__________

.

Park Medvednica posjetiteljima nudi prekrasne zelene krajolike, mnoštvo svježeg zraka i predivnih kulturnih znamenitosti. No, na Medvednici je moguće pronaći i špilju Veternicu. Veternica je po veličini 6 špilja u Hrvatskoj i zanimljiv je podatak da ova špilja konstantno raste. Želite li istražiti tajne ove velike špilje – vrijeme je da posjetite Medvednicu.

 

Veternica ima više od 7 kilometara kanala

 _______________

Na jugozapadnom dijelu Medvednice voda s područja Ponikvi prodirala je kroz stijene i tako stvorila zanimljiv podzemni svijet. Špilja Veternica zbog svojih je dimenzija 6 najveća špilja u Hrvatskoj, no posjetitelji mogu vidjeti samo 380 metara špilje.

Iako nije iznimno poznata među turistima, ova špilja krije mnoštvo zanimljivih detalja.

Posjetitelji koji se odluče na istraživanje špilje uz stručno vodstvo vidjet će: stropne kupole, Kameni slap, fosilno blato, Zdenac želja, kosti izumrlih životinja, itd.

Bogata povijest i mračne tajne

 _______________

Špilja Veternica iznimno je vrijedan dio baštine Medvednice jer se u njoj nalaze dokazi stari i nekoliko tisuća godina. Primjerice, dokazano je kako su u špilji boravili neandertalski praljudi, rimski vojnici, srednjovjekovni razbojnici, ali i razni pustolovi.

U špilji se nalaze lubanja špiljskog medvjeda, koji je bio čest stanovnik špilje. Priče kažu kako su u špilji boravili i špiljski lav, leopard, hijena, ali i nosorog te golemi jelen.

Danas špiljom obitavaju šišmiši, a istraživanja svjedoče o bogatoj podzemnoj fauni špilje.

Međunarodna noć šišmiša

 _______________

Iako se mnogi pribojavaju šišmiša, činjenica je da su ova plaha stvorenja zapravo indikatori kvalitete i očuvanosti okoliša.

Zadnje subote u kolovozu održava se Međunarodna noć šišmiša. Ispred Veternice i planinarskog doma Glavica tada se organiziran događaj u kojem šišmiši postaju glavne zvijezde, a posjetitelji mogu štošta zanimljivog naučiti o šišmišima. Svakako vrijedi posjetiti. 

Na zabavnim radionicama kod planinarskog doma Glavica, možete bolje upoznati šišmiše – te zaključiti kako su to zapravo vrlo dobroćudne životinje.

Preporuka je da dođete u sportskoj obući i toploj odjeći.

Želite istražiti tajne špilje Veternice?

________

Uz pregršt zelenila i kulturne baštine Medvednice, špilja Veternica je mjesto koje morate posjetiti. Prikladno se obucite jer je u špilji temperatura oko 10°C i krenite u avanturu upoznavanja podzemnog života zanimljive špilje.

Cijene ulaznica kreću se od 20 kuna za djecu, preko 40 kuna za odrasle pa sve do 100 kuna koliko košta obiteljska karta. Ulaz u špilju moguć je isključivo uz pratnju vodiča PP Medvednica, a preporuka je da dođete u sportskoj obući (zbog mogućeg blata).

Rezervirajte svoje karte za Veternicu još danas i krenite u istraživanje 6 najveće špilje u Hrvatskoj. Ne propustite priliku jer podzemni život vrvi atrakcijama.

 

Da, slažem se da moji podaci budu obrađeni u skladu s Pravilima zaštite osobnih podataka

Medvedgrad - Autorska prava © 2019 Sva prava pridržana 

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support