Rudnik Zrinski na Medvednici

________

 

Želite istražiti tajne rudnika u blizini Zagreba?

__________

.

Jeste li znali da se na Medvednici nalazi rudnik? Nedaleko planinarskog doma Grafičar nalazi se područje zvano Rudarski vrt u kojem je smješten Rudnik Zrinski. Zanima li vas rudarenje i želite naučiti nešto više o rudniku nadomak Zagreba – vrijeme je da posjetite Rudnik Zrinski.

 

Rudnik Zrinski otvoren u 16. stoljeću

 _______________

Na području Ruadrskog vrta u 16. stoljeću pronađen je galenit, u kojem se kao primjesa pojavljuje srebro. Ubrzo nakon toga započela su rudarenja na Medvednici, a vrijedni rudari radili su od 10 do 12 sati dnevno – koristeći čekiće, klinove, pijuke i lopate.

Obitelj Zrinski već je polovicom 17. stojeća obustavila rudarenje jer nisu bili zadovoljni rezultatima – trebalo je iskopati tonu galenita za pola kilograma srebra.

Do 2004. godine rudnik je bio zapušten i nastanjen podzemnim bićima – da bi se tada krenulo u njegovu obnovu.

Istražite život rudara

 _______________

Danas je rudnik Zrinski otvoren za posjetitelje i njime se redovito kreću grupe posjetitelja koji žele naučiti nešto više od rudniku i rudarenju.

Posjetitelji mogu slušati zanimljive priče vodiča, ali i iskusiti zvukove i oruđe koje je obitavalo rudnikom u neka stara vremena.

Kapkanje vode i udarci čekića zasigurno će vam ostati duboko urezani u pamćenje. Tek kada iskusite u stvarnosti kako izgleda život u rudniku – postanete svjesni koliko su težak zadatak imali tadašnji rudari pred sobom.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support