Muzejski postav Medvedgrada

________

Važne informacije
__________

RADNO VRIJEME
CENTRA ZA POSJETITELJE MEDVEDGRAD

CENTAR JE OTVOREN OD UTORKA DO NEDJELJE
OD 09:00 DO 16:00 SATI.
ZADNJI ULAZAK U CENTAR JE U 14:30 SATI.
CENTAR JE ZATVOREN PONEDJELJKOM!

U utorak, 14. studenoga 2023. godine
Centar je zatvoren za posjetitelje!

STRUČNA VOĐENJA ORGANIZIRANA SU
U 11:00 i 14:00 SATI

POSJETI ZA GRUPE ORGANIZIRAJU SE UZ PRETHODNU NAJAVU (min. 48 sati ranije) I DOGOVOR S JAVNOM USTANOVOM PARK PRIRODE MEDVEDNICA.

Ulaz se naplaćuje; cjenik je na web stranici
https://www.pp-medvednica.hr/o-nama/cjenik

 

Zanimaju vas tajne Medvednice i Medvedgrada?

__________

.

Na prostoru Medvednice nastanile su se mnogobrojne biljne i životinjske vrste. Također, moguće je pronaći razna dobra kulturne baštine, ali i uživati u razgledavanju špilje i rudnika. Kada sakupimo sve to zajedno možemo reći kako Medvednica može ispričati mnoge zanimljive priče.

Upravo su te zanimljive priče dio muzejskog postava Medvednice – i zbog toga je muzej u Medvedgradu lokacija koju morate posjetiti.

 

U kraljevstvu drevnih šuma

Izložba ‘U kraljevstvu drevnih šuma’ posjetiteljima će dočarati doživljaj Parka prirode Medvednica, a posjetitelji će upoznati koje se biljne i životinjske vrste nalaze na području Medvednice – te kako očuvati bogatstvo prirode.

 

Začarana povijest

Medvednica je kroz povijest bila središte mnogih zbivanja, a gradom je upravljalo više od 150 različitih gospodara. Cjelokupnu povijest Medvednice i Medvedgrada puno ćete lakše shvatiti ako posjetite izložbu ‘Začarana povijest’.

 

Tajne drevne planine

Kroz povijest je stvorena određena tajnovitost oko Medvedgrada, a mistične priče i danas se rado prepričavaju i slušaju. Želite li saznati koje su sve legende i priče vezane uz Medvednicu i Medvedgrad – svakako posjetite izložbu ‘Tajne drevne planine’.

 

U kraljevstvu drevnih šuma – Južna kula

Tajne drevne planine – Mali palas

Začarana povijest – Veliki palas

U kraljevstvu drevnih šuma

 _______________

Izložba ‘U kraljevstvu drevnih šuma’ posjetiteljima će dočarati doživljaj Parka prirode Medvednica.

Konkretno, kroz izložbu ćete upoznati koje se biljne i životinjske vrste nalaze na području Medvednice – te kako očuvati bogatstvo prirode.

Želite li naučiti više o eko-svijetu Medvednice – svakako svratite na izložbu ‘U kraljevstvu drevnih šuma‘. Sigurni smo kako ćete uživati i ponešto naučiti.

Poruka izložbe

Glavna poruka izložbe o Medvednici naziva „U kraljevstvu drevnih šuma “ je prenošenje doživljaja jedinstvenosti šumskog carstva Medvednice i stvaranje emocija ushićenja prirodom, poštovanja prema njoj i potrebe za njenom zaštitom i očuvanjem kroz različite interaktivne izloške koristeći jedinstvene kvalitete prostora južne kule i oblikujući atraktivnu i jedinstvenu scenografiju izložbe uklopljenu u srednjovjekovni kontekst Medvedgrada

Doživljaj posjetitelja

Stalna muzejska izložba u Južnoj kuli prenosi posjetitelju doživljaj oduševljenja i strahopoštovanja prema planini. Srednjovjekovni ambijent odaje prostor mističnosti i začaranosti, a identitet sa šumom kao glavnim ključem prenosi posjetitelju iskustvo i doživljaj bogatstva šume.

Doživljaj se kreira kroz inovativnu izložbu, interaktivno učenje, istraživanje i zabavu. Koristeći identitetsku odrednicu, kroz suvremene i zanimljive interpretacijske i edukacijske medije, posjetitelj otkriva planinu i posebnost njenih baštinskih vrijednosti. 

Začarana povijest

 _______________

Medvednica je kroz povijest bila središte mnogih zbivanja, a tome u prilog ide i podatak kako je gradom upravljalo više od 150 različitih gospodara. Cjelokupnu povijest Medvednice i Medvedgrada puno ćete lakše shvatiti ako posjetite izložbu ‘Začarana povijest’.

Mnogobrojne zanimljive priče odvest će vas u neka prošla vremena, kada je život nadomak Zagreba izgledao znatno drugačije.

Istražite povijesni tijek događaja na Medvednici i saznajte koje su sve zanimljive povijesne priče vezane uz Medvedgrad.

Poruka izložbe

Glavna poruka izložbe o povijesti Medvednice, radnog naziva „Začarana povijest“ je upoznati posjetitelje s povijesnim pričama i događanjima ponajviše iz razdoblja srednjeg vijeka, ali i ostalih razdoblja povijesti koje se tiču Medvednice i Medvedgrada.

Najzanimljivije priče povijesti biti će ispričane kronološki kroz interaktivnu povijesnu lentu, te kroz trodimenzionalnu projekciju korištenjem naracije i kombinacije makete, svjetla i audio efekata.

Doživljaj posjetitelja

Stalna muzejska izložba u velikom palasu mjesto je na kojem će posjetitelj poželjeti ostati satima i upoznati povijest planine i njenih priča od najranijih početaka do danas. Ovaj multimedijalni prostor je prostor interakcije i zabave i ostat će svakom posjetitelju u pamćenju. Kao i u cijelom burgu, srednjovjekovni ambijent odaje prostor mističnosti i začaranosti.

Doživljaj se kreira kroz inovativnu izložbu, interaktivno učenje, istraživanje i zabavu. Koristeći identitetsku odrednicu, kroz suvremene i zanimljive interpretacijske i edukacijske medije, posjetitelj otkriva različite povijesne teme. 

Tajne drevne planine

 _______________

Zanimljiv podatak vezan uz Medvedgrad jest da ova utvrda nikada nije bila osvajana. Jedan od glavnih razloga za to leži u činjenici da su se uz Medvedgrad uvijek povezivale neke mračne priče.

Kroz povijest je stvorena određena tajnovitost oko Medvedgrada, a mistične priče i danas se rado prepričavaju i slušaju.

Želite li saznati koje su sve legende i priče vezane uz Medvednicu i Medvedgrad – svakako posjetite izložbu ‘Tajne drevne planine’. Na jedinstven način (igrom svijetla i sjene te raznih drugih efekata) spoznat ćete sve tajne Medvednice.

Poruka izložbe

Glavna poruka izložbe, Tajne drevne planine je prenošenje doživljaja iz mitova i legendi o Medvednici, na čaroban i jedinstven način, putem zvuka, igre svjetla i sjene, te ukupnog ambijenta koji će dočarati tajnovitost mjesta, te upoznavanja s kuhinjom srednjeg vijeka kroz otkrivanje predmeta i sastojaka koji su se mogli naći u srednjovjekovnoj smočnici, čitanje recepata.

Doživljaj posjetitelja

Stalna muzejska izložba u malom palasu prenosi posjetitelju doživljaj mističnosti planine, a služi kao kulisa za pričanje priča s Medvednice. Pomoću scenografije koja prikazuje motive iz začarane šume – vile, šumske i prirodne elemente, preko instalacije nazvane „kazalište sjena“ edukacijski (kostimirani) vodič moći će posjetiteljima ispričati razne priče – o crnoj kraljici, vilama, i ostalim narodnim pričama.

U manjoj prostoriji malog palasa posjetitelj će doživjeti mirise srednjovjekovne kuhinje, te naučiti o njoj putem namirnica i predmeta koji bi se mogli naći u srednjovjekovnoj smočnici. Također, naučit će i poneki stari recept, a imat će mogućnost i ponijeti ga sa sobom.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support