Špilja Veternica šesta je špilja po dužini u Hrvatskoj i uređena je za turističko posjećivanje, organizirana je vodička služba, posjeti su mogući svaki vikend i blagdan a po najavi za grupe i tijekom tjedna, osim naravno u vrijeme hibernacije šišmiša. Budući da je špilja Veternica važno stanište šišmiša te da se radi o važnim indikatorima stanja okoliša kao i o vrstama koje su zaštićene i vrijedan dio bioraznolikoasti Parka svake godine JUPP Medvednica organizira manifestaciju pod imenom Međunarodna noć šišmiša, zadnji vikend u kolovozu.

Ove godine to će biti 27. i 28. 8. 2022. Cilj ove manifestacije je promocija ove turističke atrakcije, ali poseban cilj je osvijestiti posjetitelje o važnosti zaštite šišmiša. Budući da mnogi još uvijek zaziru od ovih jedinih letećih sisavaca tijekom ovog vikenda imamo priliku podučiti posjetitelje o značajkama šišmišima kao i objasniti njihovu veliku važnost u ekosustavu.Na samom događanju uz Javnu ustanovu Park prirode Medvednica sudjeluju i udruge i ustanove koje se bave zaštitom šišmiša te prezentiraju svoj rad i educiraju posjetitelje o važnosti zaštite šišmiša i njihovih staništa: ZOO Zagreb, udruga Tragus, Park Maksimir. Brojne aktivnosti: Igra znanja i spretnosti Skočišišmiš, kvizovi i križaljke na temu šišmiša, mozgalice, origami, izrada šišmiš maskica, body painting motivima šišmiša, omogućit će posjetiteljima da upoznaju ova tajanstvena stvorenja, nauče sve o njihovom životu, njihovim dobrobitima za čovjeka, te o načinima kako što bolje uskladiti živote ljudi i šišmiša kako bi ih što uspješnije čuvali. Onima pak koji se zaljube u veterničke šišmiše, omogućit ćemo i njihovo usvajanje. Najzanimljiviji dio događanja svakako su organizirani posjeti špilji Veternici uz stručno vođenje naših vodiča.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support