Popularno izletište Zagrepčana smješteno na 529 mnv. u zelenilu Medvedničkih bukovih šuma jedan je od najizdašnijih izvora potoka Kraljevec i najintrigantniji simbol legende o Barbari Celjskoj daleko poznatijoj pod nazivom Crna kraljica.

U neposrednoj bilizini nalazi se srednjovjekovni grad Medvedgrad kojim su sredinom 15 stoljeća vladali grofovi Celjski među kojima se najviše isticala zloglasna Crna kraljica koja je tjerala strah u kosti lokalnom stanovništvu i svim putnicima namjernicima. Za to razdoblje u starim Kaptolskim spisima postoje podaci koji Medvedgrad opisuju kao „Maledictum castrum Medved“ odnosno „Prokleti grad Medvedgrad“.

Prema legendi u okolici Medvednice zavladala je velika suša i presahnuli su svi potoci i izvori osim daleko poznatog izdašnog bunara Crne kraljice na Medvedgradu. Lokalno stanovništvo u očaju se uputilo prema Medvedgradu s molbom da ih Barbara Celjska pusti unutar zidina kako bi se napili dragocjene tekućine i ugasili žeđ ali zloglasna Crna kraljica im nije dopustila da dođu do njenog bunara i potjerala ih je na milost i nemilost zvjeri koje su tada obitavale u Medvedničkim šumama.

Ojađen i žalostan narod uputio se nizbrdo od Medvedgrada i kad odjednom čuli su žubor izvora i naišli na skriveno hladno vrelo koje do tada nije postajalo. Čim je narod počeo piti vodu Medvedgradski bunar je za kaznu Crnoj kraljici zauvijek presušio. Od tada je taj lokalitet prozvan Kraljičinim zdencem i dan danas svojim žuborom krijepi umorne posjetitelje Medvednice.

Posjetite ovu oazu mira sa tajanstvenim izvorom.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support